Kansan valinta

Tämä on avoin palautekirje Iskelmä-radiokanavalle, joka on kehitellyt ensimmäisen nettipelin, johon minäkin saattaisin jäädä koukkuun: Kansan valinta -toivekappaleäänestyksen. Arki-iltaisin, kolmen tunnin ajan, kuuntelijat valitsevat interaktiivisella sovelluksella mitä kanavalla soitetaan. Kappaleita voi lisätä listalle, ja äänestää nuolinappuloilla - muka soittolistan järjestystä muokatakseen. Käytännössä ylänuolilla äänestetään soitettavaksi, ja alanuolilla listalta pois. Onhan miinusääniä nähty muuallakin, mutta tämä sovellus kannustaa minusta megalomaaniseen negatiivisuuteen.

Kaunis tausta-ajatus lienee, että listaa vilkuillen voi löytää useampia kivoja kappaleita, ja napsutella niitä nopeammin soittoon, ja ehkä siinä sivussa hillitysti osoitella mistä kappaleista ei niinkään pidä. Ensivilkaisulla suhtauduinkin "peliin" suurin piirtein niin. "Tervomaan Tikapuut - ihana, tottakai ylöspäin". "Olipa kerran elämä, Täydellinen elämä ja miksei vielä Ihanaa elämää perään - kyllä kelpaa". Sitten nämä Heleniukset ja Kaleniukset, joista en itse liikaa innostu, mutta tiedän ystävän suosikeiksi - antaa mennä vaan. Kiva kun jonkun lempparit soi, kun omia tärkeimpiä, yhtä ilahduttavaa poikkeusta lukuunottamatta, on turha edes etsiä ehdoteltavien joukosta.

Mutta kun sen yhden toiveen haluaisi soimaan, huomaa, että plusääniä on käytettävissä tasan yksi kerrallaan, mutta miinusääniä kymmeniä - koko pitkän listan verran. Yksi ylänuolen painallus ei tyypillisesti ainokaista toivebiisiä kohota, mutta johan alkaa listapaikat vaihtumaan, kun nakuttelee edelläolevia alaspäin. Mekanismi herätti minussa monsterin, joka oli valmis tuuppimaan mitä tahansa pois tieltä, jopa tönäisemään Tikapuita. Vain Pakarisen Elämän yritin pyhittää, mutten voi vannoa, ettenkö olisi sitäkin ohimennen huitaissut. Ystävän idolien kannustaminenkin meni siinä, kun näin yhden ja saman Wickholmin jyräävän listalla toistuvasti viiden biisin sarjatulituksella. Olisiko muiden artistien ja fanien kunnioittaminen mitä?

Ja sehän tässä nimenomaan nyppii - muita vastaan kääntyminen, omassa päässäni, ja ilmiselvästi monien muidenkin. Olen havainnut, että kärjen tuntumaan noussut kappale voi hyvinkin romahtaa hetkessä ihan pohjalle. En voi olla päättelemättä, että soittovuoroa kärkkyvä saa kaikkien muiden kannustajat kimppuunsa. Hänet kaadetaan keulilta kumoon, ja potkitaan varuiksi vielä maassa makaavana.

Tällainen ei kertakaikkiaan sovi minulle, jonka vankka filosofia musiikkibisneksessä on, ettei yhden menestys ole toiselta pois. Päinvastoin - kenen tahansa onnistunut keikka lisää todennäköisyyttä, että paikka buukkaa lisää artisteja, ja ehkä jossain vaiheessa juuri sen oman suosikin. Vaikka aloin sietämätöntä liikasoittoa ennakoiden välittömästi vaihtaa "juh-huh-huun" kohdalla kanavaa, tiedostan, että tulevan Terran tuotoilla levy-yhtiö voi satsata moneen epävarmemmin menestyvään. Ja nyt painan "Älä soita"-nappia yhtä lailla ihanuuksien kuin inhokkien kohdalla! Ei hyvää päivää - pitäkää minut pois Iskelmältä kunnes palaavat potkimisesta pelkkiin peukkuihin!

Kommentit