Vuosi paketissa

Spotify tarjosi parina vuonna tilastointoiselle musiikkifriikille mainion Year in Music -palvelun. Odottelin jo milloin pääsen taas hymähtelemään vuoden top-listoille - lempibiiseille, -albumeille ja -artisteille, sekä yllättävämmille tiedonjyväsille, kuten vuoden ensimmäiselle biisille. Viime vuonna se oli Swedish House Mafian Don't You Worry Child - olin kunnellut Brand New Classicsin lainabravuuria uudenvuodenristeilykeikalta palattuani.

Vuoden 2014 tilastoissa huvitti eniten se, että listaykköseni oli räppiä (Lentokenttä on muuten edelleen puhelimeni soittoäänenä). Vuosi 2015 oli yllättäen Auroran, ja kertaan tilastot tässä, kun satuin ne vielä Facebook-kommenteista löytämään (itse linkit palauttavat virhekoodia):
 • Kokonaiskuuntelut vuonna 2015: 19 tuhatta minuuttia, 142 artistia, 536 eri biisiä. 
 • Top5-artistit: Aurora (1260), Ilpo (1159), Wheeler (461), Juha Tapio (284) ja Mitra (209)
 • Top5-albumit: Kadotaan kaupunkiin (932), Vol 1 (286), Sinun vuorosi loistaa (136), Rakkaudella, Anna Puu (117) ja Mitra (114)
 • Top5-biisit: Kryptoniitti (395), Muistan sen lauantain (385), Kaikki mitä näät (213), Tuhat kertaa (162), Annetaan tapahtuu (123)
Näin yksityiskohtaiseen tietoon tykästyneelle "2016 Wrapped", johon Spotify vuositilastonsa tällä kertaa vaihtoi, oli massiivinen pettymys. Sähköpostiviesti kertoi alla olevaan kuvaan kootut tiedot, ikäänkuin kiusoitellen: "kyllä meiltä kaikki löytyy, mutta tarjoamme vain tämän pintaraapaisun". Missä ovat albumit ja kappaleiden kuuntelumäärät? Yllättävintä tilastossa oli ehkä se, miten vähän loppujen lopuksi kuuntelen musiikkia: vain noin tunnin päivässä! Live-musiikkia tulee toki vuodessa kymmeniä tunteja lisäksi, mutta radiota kuuntelen vähän, enkä levyjä juuri ollenkaan - tärkeimmätkin lojuvat hyllyssä kun luukutan Spotify-versioita.

Spotifyn tarjoamat tilastot kuunteluistani vuonna 2016

Toisaalta en tiedä miten luotettava Spotifyn laskelma on, kun se väittää minun kuunnelleen 430 yksittäistä kappaletta, vaikka minulla on edessäni 682 kappaleen lista. Silmäilin sen läpi ja totesin, että seassa lienee muutama ennen tilastointirajaa ohitettu vahinkosoitto, muttei varmasti kahta ja puolta sataa. Artistien lukumäärä täsmää, kun karsin itse tuottamaltani listalta yhden "Ohikiitävän" (Facebook ei ole osannut kirjata Juha Tapion ja Anna Abreun yhteiskappaleen esittäjää). Koodasin siis jo pari vuotta sitten oman skriptini, joka poimii kuunteluaktiviteet Facebookin aikajanatiedostosta, ja kokoaa niistä listat, joihin palaan kohta.

Köyhän tilastosähköpostin lisäksi Spotify tarjosi Browse-osastolle piilotetun "2016 Wrapped" -soittolistan, jolle on poimittu 101 lempikappaletta. Listassa on vaan yksi katastrofaalinen virhe: albumeilta on rajattu mukaan enintään kolme raitaa. Ymmärrän laajemman skaalan kuuntelijoita palvelevan tausta-ajatuksen, muttei luulisi olevan mahdotonta painottaa valikoimaa eri lailla meille tietyn artistin "kovimman faniprosentin" luukuttajille.

Minä suorastaan suutuin: millä oikeudella Spotify karsi "elämäni levyn" yli 200 kertaa kuunneltuja aarteita alle kymmenen soittokerran sattumien tieltä? Listaykkönen, tammikuun julkkaritäpinöissä toistosilmukassa pyörinyt Savuna ilmaan, mahtui sentään erillisenä single-julkaisuna neljänneksi, mutta silti Spotify riisti vuosilistani yhdentoista kärjestä peräti kuusi kappaletta. Yksi albumi olisi kokonaisuudessaan kärjessä, ellei jo edellisenä vuonna kuukausia kulutettu Muistan sen lauantain olisi päästänyt yhtä uutta kesähittiä ohitseen.

Alla oleva lista vahvistaa siis, että musiikkivuoteni oli Hei elämän! Kun kahden aiemman suuren "hurahdukseni" ura hyytyi debyyttialbumiin, supersuosikkini toinen levy innostukseni kiihdytysvaiheessa oli traumoja parantava unelmien täyttymys. Ilpon asema vuoden ehdottomana ykkösartistina olikin ennakkoon selvä. Yllättävää on ehkä se, että levy on saanut olla loppuvuonna välillä rauhassakin - kokonaisia päiviä, jopa viikon! Viime vuoden kuunnelluimman Auroran piti olla nyt kakkossijalla, mutta toisen albumin viipyminen jätti tilaa yllätyksille:
 1. 456 Savuna ilmaan - Ilpo Kaikkonen (1. sija artistilistalla, 2854 soittokertaa)
 2. 300 Laivaan on lastattu - Ilpo Kaikkonen
 3. 253 Ei paha pysty sinuun koskemaan - Ilpo Kaikkonen
 4. 242 Samat tähdet sama kuu - Ilpo Kaikkonen
 5. 235 Hei elämä! - Ilpo Kaikkonen
 6. 231 Clint Eastwoodin poika - Ilpo Kaikkonen
 7. 230 Mahdoton poika - Ilpo Kaikkonen
 8. 227 Rakastatko vielä - Ilpo Kaikkonen
 9. 171 Kryptoniitti - Ilpo Kaikkonen
 10. 163 Kesäkuun aikaan - Mika Ikonen (2. 730)
 11. 149 Muistan sen lauantain - Ilpo Kaikkonen
 12. 143 Leijonakuningas - Ellinoora (4. 586)
 13. 142 Täydelliset - Aurora (3. 597)
 14. 134 Anna mun halata - Mika Ikonen
 15. 99 Taikaa - Ilpo Kaikkonen
 16. 99 Minä elän - Ellinoora
 17. 95 Kaikki on oolrait - Mika Ikonen
 18. 92 Ei hävittävää (AEIOUAO) - Ellinoora
 19. 80 Kaikki mitä näät - Aurora
 20. 78 Sä hiffaat - Aurora
 21. 78 Leipää, lempee, lämpöö - Arja Koriseva (6. 143)
 22. 73 Carrie - Ellinoora
 23. 69 Spessuu settii - Aurora
 24. 58 Magic - Ilpo Kaikkonen
 25. 57 Hetken vielä nuori - Ilpo Kaikkonen
 26. 53 Tuulee - Meri Vahtera (17. 53)
 27. 52 Mitä mä teen (feat. JVG) - Pete Parkkonen (8. 115)
 28. 46 Luodut toisillemme - Mika Ikonen
 29. 45 Koti on missä sydän on - Mika Ikonen
 30. 44 Marley - Mika Ikonen
 31. 43 Oota Mua - Elastinen (5. 179)
 32. 43 Niinku Nykäsen Matti - Mika Ikonen
 33. 42 Kohta sataa - Pete Parkkonen
 34. 41 Hyvää yötä - Mika Ikonen
 35. 41 Hullu - Mika Ikonen
 36. 41 Elefantin paino - Ellinoora
 37. 39 Kuu ja maa - Mika Ikonen
 38. 39 Huomenna - Mika Ikonen
 39. 32 Se soi - Aurora
 40. 32 Rakkauden kesä - Ellinoora
 41. 32 Elämäni miehiä - Suvi Teräsniska (12. 76)
Kappaleiden kärkilistaan upotetuista artistisijoituksista puuttuvat laajemman biisivalikoiman Zero Nine (7. sija vain 128 kuuntelulla - on pitänyt ottaa "elämäni bändistä" hieman etäisyyttä, kun ei ole tietoa jatkosta), Kristiina Wheeler (9. 107), Pete Seppälä (10. 84), Härmä (11. 82)Erin (13. 74)Roope Salminen & Koirat (14. 73), Anna Puu (15. 66), Hanna Pakarinen (16. 54) sekä Koop Arponen (18. 53). Sen jälkeen kuuntelut tipahtavat alle 40 per artisti eli aika kapoisella kärjellä edetään - sellaisella, missä kokonaiset albumit mahtuvat helposti vuoden huippuhetkistä muistuttavalle soittolistalle.

Mainittakoon, että top100-listani häntäpäässä on Saara Aallon No Fear yhdeksällä kuuntelulla. Olisi sitä toki voinut pyörittää useammankin kerran sen jälkeen kun aktiivinen musiikinharrastajaystäväni heitti aivan loistavan ehdotuksen: Saaraa voisi kiittää X factor -supermenestyksestä nostamalla hänen oma kappale kultalevykantaan. Välähdys kotimaista ajankohtaista laulukisa-skeneä löytyy listalta Meri Vahteran The Voice of Finland -finaalibiisin muodossa - jää nähtäväksi saanko häneltä kuunneltavaa jatkossa, ja mitä pian alkava uusi kausi tuo tullessaan. 

Viimeksi hehkuttamani Pete Parkkosen Kohta Sataa on edelleen nousukiidossa. Hetkisen hätkähdin yliseksikästä musiikkivideota, mutta päädyin siihen, että jos on pokkaa heittää upeaksi työstämänsä kroppa tuolla tavalla likoon uransa edistämiseksi julmassa musiikkibisneksessä, niin siitä vaan. Pidin kappaleesta ennen videota, joten miksen sen jälkeenkin, varsinkin kun sekä Petellä että sisaruspari Huuska&Snow:lla riittää rohkeutta ja huumoria seistä teoksensa takana. Pete on huipputyyppi ja kiinnostavimpia tulevaisuuden nimiä. 

Mika Ikosta ja Ellinooraa en osannut ennakkoon ennustaa artistilistani kärkeen. Mikan Kaikki on oolrait -kappaleeseen ihastuin sentään jo edellisvuoden puolella, mutta Ellinoora hyökkäsi Leijonakuninkaallaan puskista. Aiempia hittejä olin onnistunut väistelemään, tarkoituksella ("taas näitä lähes samannimisiä tyttösiä..."). Molempia olisin varmaan kuunnellut enemmänkin, elleivät levyt olisi ilmestyneet samana päivänä, kilpailemaan samasta säälittävästä tunnin kuunteluajasta (tässä minulla on selvästi parannettavaa!).

Mikasta tuli fanitusmaailmaani esimerkki monesta, sekä hyvässä että pahassa. Mika todisti, että suursuosion ja "unohduksen" jälkeen voi nousta (tosin hänen Käsityöläiset-bändinsä on ymmärtääkseni ollut hyvinkin aktiivinen ja suosittu tässä välillä). Hän osoitti, että levyhaaveita voi toteuttaa pitkällä kaavalla, jopa "Idols-iän" ylittäneenä. Teini-idoliksi ei ehkä ole enää asiaa, mutta me "täti-ikäisethän" olemme mitä parhainta kohderyhmää - varsinkin lasten lennähdettyä pesästä meillä on aikaa ja varaa kuluttaa kulttuuria. Valitettavasti Mika muistutti myös siitä, miten keikkailu voi hyytyä, jos levyltä ei nouse radiohittiä. Anna mun halata oli ilmiö sympaattisella videollaan, mutta edes Iskelmä, jonka festivaaleilla videota kuvattiin, ei nostanut kappaletta soittolistoilleen. Onneksi Mikalla riittää yritystä - toivottavasti keikkamyynti tehostuu muuallekin kun yksityistilaisuuksiin. Levyjulkkareiden live-kokemus olisi hauska uusia - jos ei kymmeniä kertoja, niin ainakin pari.

Iskelmä-kanavan soitetuimmat kappaleet vuonna 2016 (biisit.info 26.12.2016)

Radiorintamalla vuoden ilahduttavin tilastotieto on se, että listaykköseni, Savuna ilmaan, on soinut Iskelmällä koko vuoden. Soittolistoja tilastoiksi pureskelevan biisit.infon mukaan se on kanavalla vuoden 16. soitetuin biisi 415 soittokerrallaan. Jotain niin oikeaa on soinut eniten: 1166 kertaa, ja samaiselta Juha Tapiolta on pari muutakin biisiä listalla, mutta yhden miehen levy-yhtiöstä ponnistavalle noinkin vertailukelpoinen lukema on huikea saavutus, kun radiosoittoon päätyminen ylipäätään ei ole itsestäänselvyys. Mikan uutta levyä kohdanneen radiohiljaisuuden lisäksi tänä vuonna on ihmetyttänyt ikisuosikki Arja Korisevan koskettavan paluusinkun päätyminen vain Radio Suomen soittoon, vaikka hänellä on iso Sony Music taustallaan ja melkoisesti medianäkyvyyttä.

Ilpon radiomenestyksessä ilahduttaa erityisesti se, että olen pienesti voinut auttaa siinä - ehkä vain vähän normaalia hullummalla fanitoiminnalla. Syksyn villasukat ovat jääneet kutomatta, kun olen katsellut arki-iltaisen TV-hömppäni peukalo iPadin ruudulla, kannustamassa "Savua" Iskelmän Kansanvalinnassa - usein listalle nostosta soittoon asti. Mutta sehän on vaan ilo - ja taas traumoja parantavaa, kun on vuosien kokemus aiemman artistisuosikin konkreettisemmasta auttamisesta, ilman minkäänlaista tulosta. Parastakin työtä tekevä artisti pärjää paremmin fanien tuella, ja Ilpo on ansainnut tukeni monituhatkertaisesti - onhan jokainen kuuntelu tuonut iloa elämääni.

Kun Spotify ei kerro, kaivan omasta tilastostani, että tämän vuoden ensimmäinen biisi sattui olemaan Anna Puun Löydän sinut uudestaan. Muistan miettineeni, että pitäisikö pyöräyttää joku erityinen kappale, mutta tuntui reilummalta painaa puhelimen play-nappulaa ja hyväksyä se, joka osuu kohdalle. Katsotaan osaanko olla ohjaamatta sattumaa myös tulevana uudenvuodenpäivänä. Vuoden 2017 tilastoista ennustan sen verran, että Ilpo lienee kärjessä edelleen. Jos Auroran tammikuuksi lupailema albumi täyttää odotukset, eikä Ilpo tarjoa muuta uutta kuin syksyn Taikaa, Aurora saattaa vuorotella takaisin ykköseksi. Parkkosen Pete lienee lupaavin "musta hevonen", jos albumista tulee niin kova kun syksyn sinkkuhitit lupailevat, eikä hän säikäyttele hieman tosikkoa musiikinkuuntelijaa enemmillä irstailla videoilla. Jos ykkönen on joku muu, on elämä taas yllättänyt - toivottavasti hyvällä.

Kommentit