Päivän poliittinen

Mediassa - sekä sosiaalisessa että perinteisemmässä - on viime päivät vaahdottu kotiäitien komentamisesta töihin. Koska aihe on ollut minullekin hyvin läheinen, haluan piipittää siitä oman sanani - pienenä poikkeamana Hömppiksen peruslinjasta.

Pääministeri Katainen on kuulemma huolissaan äitien pitkistä katkoista työelämässä. Syystäkin, jos minulta kysytään. Ainakin tekniikan alalla töihinpaluu on hankalaa, jos on keskittynyt kolme vuotta täysin muihin juttuihin. Tämän olen karvaasti kokenut, mutta tippaakaan en kotivuosiani kadu. Ne "muut jutut" eli lapset ovat niin paljon tärkeämpiä.

Yleisesti ottaen kannatan siis vanhempien - vanhana imetystuki-ihmisenä erityisesti äitien - oikeutta hoitaa pieniä lapsia kotona, eli minun pitäisi nyt olla Kataisen jutuista pöyristyneiden leirissä. En kuitenkaan ole, vaan ennemminkin tuumivainen. Myönnän, että ongelmat, joita hän on (kuulemma) luetellut, ovat todellisia, vaikka vain kolikon toinen puoli. Kotiäitinä oleminen on uhka mutta myös suunnattoman ihana mahdollisuus (eikö tämä uhka-mahdollisuus olekin joku uusi muotisanonta?). Voisiko kotiin-töihin-kotiin-töihin-vänkäämisen sijaan miettiä olisiko molempiin valintoihin liittyville haasteille jotain tehtävissä?

Yritän kerrankin tiivistää pointtini, seuraavaan kysymysketjuun: olikohan Jyrki-boyn tarkoitus sättiä kotiäitejä laiskottelusta, vai olisiko hänellä voinut olla joku kaunis tausta-ajatus, tyyliin osa-aikatyöskentelymahdollisuuksien kehittäminen? Jospa äitejä ei tarvitsisi painostaa kokopäiväisesti töihin tai kotiin, vaan voisi kannustaa tekemään niin kuin oma järki, sydän ja elämäntilanne sanoo?

Kommentit

 1. Käsitykseni mukaan Jyrki-boyn pointtina on pääasiassa ollut herättää keskustelua siitä, millaista tukea voitaisiin järjestää niin, että ne kotiäidit, jotka mahdollisesti haluaisivat olla 'osapäiväkotiäitejä' voisivat toteuttaa tavoitteensa. Näin olen antanut itseni ymmärtää jutun. t. Marita

  VastaaPoista
 2. ...eli jotensakin niin kuin arvailinkin, asiasta oikeasti mitään tietämättä ;). Siis kun vaan viitsin hieman pohtia enkä suoraan tuominnut puheista revittyjen otsikoiden perusteella. Aidoista oikeista tausta-ajatuksista ei ehkä voikaan tietää, mut mun pointti (ehkä?) oli, että kuuntelu ja ajattelu ("mitä toi oikeesti tarkottaa, voisko tossa olla jotain hyvääkin?") vois olla monesti rakentavampaa kuin välitön vastahyökkäys :)

  VastaaPoista
 3. Otsikoista ei todellakaan nykyisin voi juuri koskaan päätellä, mikä juttu oikeasti on menossa. Tokihan pääministerillä on asian taustalla myös paheneva työvoimapula. Kaikki kynnellekykenevät pitäisi saada 'kasvattamaan pottia'.

  Minä olen kllä kautta aikain pohtinut, että miksi aina pitää kasvattaa, lisäteä, tehostaa. Eikö joskus vaan voisi olla paikallaan muutaman vuoden :) ?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti