Tilastotajua

Blondinörtin on pakko tarttua tähän tilastouutiseen, vaikka se ehti vähän vanhentuakin (listoilla on nyt jo eri ykköset kuin viime viikolla). Tuore sovellus paljastaa paikalliset spotify-suosikit, eli kappaleet, joita valituissa kaupungeissa kuunnellaan erityisen paljon enemmän kuin muualla. Lahden seudun lista uutisoitiin hyvästä syystä, kun kärjessä oli Ideaali & Jay Who? uudella Haloo-singlellään ja koko top5 oli lahtelaista rap-musiikkia.

Tieto herätti minussa iloa kärkiduon puolesta, ja samalla hieman harmitusta oman kaupunkini puutteellisesta kotiseuturakkaudesta. Lappeenrannan listakärjestä löytyi mm. Nikke Ankaraa (Lahti), Anna Abreuta (Vantaa) ja Arttu Wiskaria (Espoo). Hanna Pakarista oli kai turha hakea, kun edellisestä levystä on pari vuotta, mutta eipä täällä luukuteta keväistä Kotiteollisuuttakaan. Ainoa paikallisuuden hiven on helsinkiläistynyt Laineen Kasperi listan häntäpäässä.

Sitten sisäinen nörttini muistutti tilastomatematiikan perusteista. Suhteellinen kriteerihän maksimoituu joko runsaalla paikallisella kuuntelulla, tai sillä, ettei kappaletta tunneta missään muualla. Oletan, että listalle otetaan sentään vain tietyn minimikuuntelurajan ylittäneitä kappaleita, tai ykkösenä voisi olla "hitti" jota on kuunneltu kerran, siinä tietyssä kaupungissa. Siinäpä kiva pikku PR-miina artistille, joka epähuomiossa tulisi mainostaneeksi, ettei oma biisi kelpaa kuin itselle ja ehkä naapurille.

Vaikka valtavirran miljooniin on vielä matkaa, Ideaali & Jay Who?:n kelpaa ylpeillä sijoituksistaan, kun listabiisejä on kuunneltua kymmeniä tuhansia kertoja. Duon satojen tuhansien kuuntelukertojen hitti puuttuu listalta - olenhan minäkin vieraspaikkakuntalaisena ahkerasti alentanut Lentokentän asemaa. Pahoittelut siitä, kuin myös osasyyllisyydestä lempilahtelaiseni kesäbiisin mahdollisuuksien pilaamiseen. En sentään ole tuottanut sen kuuntelukerroista ihan prosenttiakaan, eli sama "vika" molemmilla: muutkin kuuntelevat kuin lahtelaiset.

Kommentit