Keikkaputkesta vesileikkeihin

Olen monesti valittanut, että Lappeenrannassa ei koskaan tapahdu mitään, mutta kun tapahtuu, niin kaikki yhtä aikaa. Univelkavaarasta huolimatta en voinut harkitakaan missaavani kumpaakaan, kun Antti Tuisku ja Ilpo Kaikkonen keikkailivat kotikaupungissani samana viikonloppuna, onneksi sentään eri iltoina.

Tanssiravintola Monrepos pyrkii ilmeisesti laajentamaan asiakaskuntaansa nuorempiin bilettäjiin tarjoamalla erinomaisia keikkoja. Cheek-ennakkoliput myytiin vauhdilla, ja Tuiskukin vaikutti menestykseltä. Fanimuuri tukevoitui täyttämään tanssilattian lavakaiteessaroikkujien ja meidän kakkosriviläisten takana keikan alkaessa, ihanan jämptisti ilmotettuun aikaan.

Antti Tuisku @ Monrepos Lappeenranta 26.4.2013
Keikan alussa ilahduttavinta oli rumpali-Teijon ja kitaristi-Lassen, eli Koop Arposen taustalta tuttujen muusikoiden tunnistavat hymynvälähdykset. Antista lumoutuminen antoi hieman odottaa itseään. Tiedä johtuiko se vieressä viuhtoneen fanin kyynärpäästä, vai lievästä ulkopuolisuuden tunteesta. Tuisku-fanitus on niin intensiivistä, että kevyempi keikasta nauttiminen kärsii - vanha tuttu Tähkä-ilmiö laimentaa omaa intoa. Vähitellen Tuiskun sydämellinen show vakuutti, väkisin. Vuosien varrelta kootut kappaleet tempaisivat livenä mukaansa, vaikken ole suurinta osaa jaksanut levyltä juuri kuunnella. Tuisku hurmaa persoonallaan ja läsnäolollaan, joka herättää kappaleet henkiin. Uusi Rakkaus on soi radiossa peruskauniina, mutta upposi live-tilanteessa sydämeen. Hyökyaalto vyöryi tutun tehokkaana huipennusbiisinä, ja keikalta kotiuduin onnellisena - tasan yhdeltä, eli verrattain ajoissa.

Lauantaina keikkaa jouduttiin odottelemaan yhteen asti, kuten yleensäkin Ilonan bilebändi-iltoina. Ti€napojat-orkesterin aloittaessa vieraileva solisti Ilpo Kaikkonen pyöri soundeja säätelemässä. Ennen keikkaa olin jo hymähdellyt sille, että Ilpo kantoi kollegoidensa soittopaikoille juomia - ei taida olla diivailevammasta päästä tämä Idols-tähti. Vaikka bändi soitti komeasti, Ilpoa selvästi odotettiin, eikä aikaakaan kun yleisö söi hänen kädestä (siltä se näyttää kuvassa, missä Ilpo kumartuu laulattamaan Sinä ja minää). "Suomen vaarallisimman humppabändin" räyhäkäs veivaaminen haastoi Ilpon paiskaamaan peliin villeimmän lavaenergiansa, ja hurjimmat biisinlopetuspomput.

Setissä oli kivasti Ilpon levyn kappaleita, eikä vain covereita, vaikka toki helmiä niissäkin. Erityisesti Tehosekoitin-biisien Maailma on sun ja Valonkantaja haltuunotto on vakuuttavaa. Niillä hän täydensi myös oman bändin settiä, josta sain nauttia joku aika sitten. Ilpon Kleinbus- ja Terveiset sinne taivaaseen -hitit olivat nytkin mukana, mutta se miten vieraammat Lepopäivä ja Meren rantaan pitivät yleisön otteessaan ilahdutti vielä enemmän.

Ilpo Kaikkonen @ Ilona Lappeenranta 27.4.2013
Jälkifiilis oli se, että Kaikkonen pesi Tuiskun - hänen tyylinsä ja musiikkinsa tuntuu enemmän omalta. Ilpo on ujuttautunut "omien" artistieni joukkoon - niiden, joiden uraa jännitän ja kannustankin, jos vaan mitenkään voin. Ja tästä solahdan sujuvasti seuraavaan aiheeseen. Ilpoltahan on juuri ilmestynyt ennenkuulematon sinkkubiisi Haaveillaan - minullekin täysin yllättäen, vaikka seurailen artistin edesottamuksia, ja kotimaista musabisnestä yleensä. Huolestuin - varmaan taas liian hätäisesti. Markkinointi ja radiolevitys seuraa toivottavasti pian perässä.

Mutta sinkussa vaivaa pari muutakin asiaa. Kappaleen tekijätiimi on Vainio-Asikainen, eikä siinä mitään. Samoja huippuammattilaisia löytyy Ilpon aiempienkin hittien taustalta, ja hyväntuulinen uutuus on kesäsoittoon mitä sopivin. Mutta minusta esim. Tänään en pelkää -helmen kirjoittanut Ilpo ansaitsisi jo mahdollisuuden pyrkiä radioaalloille omalla tekeleellä.

Lisäksi minua häiritsee sinkun kansikuva. Miten häkellyttävän kaunis malliposeeraus edustaa herttaista haaveilutarinaa? Eihän tässäkään muuten mitään, mutta kun mielelläni edistäisin omalla pikkuruisella panoksellani biisin menestymismahdollisuuksia, postaamalla sinkun linkkiä sinne sun tänne, ja kuva tekee siitä hieman kiusallista. Kuulen kuvitteellista hymistelyä: "Kuunteleeko tuo täti musaa, vai katseleeko?".

Eikä siinä kaikki. Kaikkonen on mukana Nelosen pian alkavassa Splash!-ohjelmassa, ja siitä vasta turhan murheen itselleni teenkin. Tunnen jo sen - tutun tosikkouden, joka pulpahtelee pintaan liikuntakeskuksen pukuhuoneessa, kun joku kuvittelee saavansa vakiokävijältä vastakaikua komean ohjaajan "namutteluun". Ei saa. Miestä, jota kiitän fyysisestä kunnostani - ja varmasti osittain myös henkisestä - kohtelen kunnioittaen. Sama koskee tärkeää artistia, vaikka seikkailisi uimahyppykisassa, asiaankuuluvan niukoissa asusteissa, epäilemättä hieman liian komeana.

Mutta - jos jostain välitän, niin seuraan ja kannustan, hihiteltiin siitä minulle tai ei. Eiköhän julkkiskisa tuota osallistujillekin kevyttä kettuilua, mutta itse arvostan jopa sitä - siis en kettuilua, mutta kisailua. Ei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti. Ennemmin toki näkisin artistin kunnon keikkalavalla, vaatteet päällä, mutta jos hänelle tarjotaan tilaisuutta jännän urheilulajin opetteluun - ja ehkä samalla musiikkinsa tunnettuuden edistämiseen - ja itse on valmis (kirjaimellisesti) heittäytymään, niin eikun veteen!

Tämän jutun loppusuoraa naputellessani bongasin Ilpon Facebook-päivityksen tänään alkavista uimahyppyharjoituksista. Asennetta, huumoria ja sopivaa jännitystä tuntuu löytyvän, joten onnea vaan - kannustetaan!

 
Edit 6.5.2013: No nyt tuo Ilpon vaivihkaa ilmestynyt sinkku on sentään muuallakin nettimyynnissä - uudella kansikuvalla. Hieman meni pohja pois tuolta aiemmalta valitukselta. Veikkaan kuitenkin ennemmin, että ensimmäinen versio oli tilapäisratkaisu, kuin että AXR:llä olisi luettu minun blogia... ;)

Kommentit

 1. Moikka!

  Oli ihan pakko tulla valokuva harrastajana kysymään, että tiesitkö että tuo Antti Tuiskun kuva oli Silja Linen risteilyohjelmassa! Mietin pitkään, että oon jossaki sen nähnyt aikaisemmin.. :)

  VastaaPoista
 2. No kappas vaan! Enpä tiennyt. Oliko tää nyt Gracella? Jotenkin ristiriitainen fiilis. Noin yleisesti ottaen ilahdun, jos törmään kuviini jossain yllättävissä paikoissa. Ja joillakin tutummilla artisteilla on joko ihan sanottu tai sanomattakin selvä lupa käyttää mun kuvia, jollon tollanen risteilyohjelma ois täysin ok. Mut Antti ei kuulu niihin kun en oo koskaan jutellutkaan - tosin, jos Antti pyytäs niin antasin TIETENKIN luvan käyttää ihan mitä kuvaa vaan missä vaan ;)

  No, tuskinpa hän itse on sitä siihen poiminut, vaan joku siellä laivalla, ja se minusta on hieman kyseenalaista - pitäs isossa laivayhtiössä tietää, että kuvien julkaisuun pitää olla kuvaajan lupa (ammattikuvaajille syytä korvatakin jotain. Itelle riittäs kyllä ilo siitä, että kuva tollasessa on - kun sen edes ite näkis :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin vähän ajattelinkin, ettei kuvalle lupia ole pyydetty. Suoraan googlesta vaan otettu joku. Tämä oli siis Baltic Princessillä.. Eihän se mikään iso kuva ollut, mutta silti painettuna nuorten risteilyohjelmaan, eli aika monta kappaletta niitäkin varmasti oli! Aina voit ottaa yhteyttä sinne päin, että mikä on homman nimi vaikka et mitään korvausta haluiskaan. :) Oli kuva sitte mikä tahansa niin kyllä siihen luvat pitää pyytää..

   Poista
 3. No minäpä laitoin ystävällisen "en vaadi korvauksia, mutta valokuvaajien tekijänoikeuksia olisi syytä kunnioittaa" -palautteen Tallink-Siljalle (onneksi en hätäillyt valittelemaan väärään kohteeseen ;). Kiitos sinulle vinkistä (kiittelen uudelleen, jos postiin tupsahtaa risteilylahjakortti tms :)

  VastaaPoista
 4. No niin, tarina saa jatkoa. Mulle soitettiin Tallink-Siljalta ja pahoiteltiin vastausviivettä - palaute oli kuulemma kiertänyt aika monessa paikkaa. Virhe myönnettiin, ja henkilökuntaa oli sen seurauksena ohjeistettu kuvien käytöstä. Hauskinta tässä oli se, että kuulemma Tuiskulta itseltään oli kysytty, että onko kuva ok, ja oli sen hyväksynyt (tuskin tiesi mistä kuva oli peräisin, enkä yhtään ihmettele, ettei älynnyt varmistella käyttölupia kun iso keikanjärjestäjä moista tarjoaa).

  Jos tää asia nyt jotenkin mystisesti leviäis Antin tietoon asti, niin pakko korostaa, että ei todellakaan mitään harmia/haittaa tästä - pikemminkin päinvastoin. Tieto, että Antti on kelpuuttanu mun kuvan oman mainokseensa on mulle hienompi korvaus kuin joku risteilylahjakortti (jonka myös lupasvat lähettää :) ). Mut kiitti vielä Katja vinkistä - ehkä me yhdessä hieman autettiin tämän maan keikkakuvaajia :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti