Anna sen soida

En taida olla ainoa, joka hetki sitten lisäili Elastisen Kerrankin-kappaleen soittolistoilleen. Jatkaen edellisen juttuni teemalla: tämän kappaleen olin sentään kuullut, mutta vasta äsken ensiesitetyn Rauhassa-konsertin akustistyylistä sovitusta kuuntelin. Olipa sykähdyttävä keikkataltiointi kaikenkaikkiaan, vaikka alkuun meinasin tuomita sen "liian räpiksi". Pari päivää sitten videon kautta tutuksi tullut uutuuskappale Eteen ja ylös nousi ihan uudelle tasolle, ja Nauravan kulkurin flashmob-katusoittoversio oli mieletön. Loppuhuipennus kietoitui mielessäni saman uuden urbaanin musiikin ympärille, mistä olen viime päivinä liekehtinyt, ja pakko heittää maailmalle tämäkin assosiaatio: Se soi - Anna soida!

Riku Rajamaa & Koop Arponen @ Dublin Lahti 2/2010
Harvinaisen pysäyttävä TV-konsertti heitti minut myös nostalgiatunnelmiin parin tutun muusikon kautta. Hymyilytti seurata ruudun välityksellä Mäkysen Esaa ja Riku Rajamaata, jotka pitivät tunnelmaa yllä keikoilla ensimmäisten kiihkeiden Koop-fanitusvuosien aikana. Rikuun taisin ensimmäisenä keikkakeväänä törmätä useammin kuin Koopiin, kun kohtalo heitteli parille Sunrise Avenue -keikallekin.

Nostalgiasta etenin kiitollisuuteen siitä, miten upeita muusikoita olen saanut keikkaretkilläni kohdata - en ehkä varsinaisesti tutustua, mutta seurata lavalla, paiskata kättä ja vaihtaa pikakuulumisia. Ja miten hienoa on seurailla heidän myöhempiä vaiheitaan. On kuultu Rikua akustisesti "pubin nurkassa" ja nyt hän kiitää ympäri Eurooppaa soitellen kymmenien tuhansien yleisöille. Saman nostalgiabändin luottokitaristi, Lasse Sakara, nähtiin vasta soittelemassa sooloa stadionilla, kaatosateessa Cheekin rinnalla, ja nyt siis Esa komppaa maan seuraavaa stadionluokan räppäriä.

Koop Arponen & Esa Mäkynen @ Baltic Princess 1/2010
Aiemmin näitä sankareita - rumpali Teijo Jämsällä vahvistettuna - on nähty Antti Tuisku -nimisen pikkustaran taustalla, Lassea Samuli Edelmannin bändissä ja ties missä TV-konserteissa, Idols-finaaleissa ja sen sellaisissa. Ja mikä riemu oli aikoinaan bongata Lassen kasvot X factor -bändissä, jäähallissa, Eliasta kannustaessa.

Eipä minulla tässä nyt ollut sen syvällisempää ajatusta, kun muistutella siitä, miten tärkeitä muusikot ovat tähtiartistin taustalla - tyypit, jotka pitävät showta kasassa, ja mitä luultavimmin myös artistin päätä, takahuoneissa ja keikkabusseissa. Kaikkien ei tarvitse rampata "taustabändin" keikoilla vielä vuosia sen jälkeen kun eturivin tähti on kadonnut kuvioista, mutta arvostakaa silloin kun keikoilla olette - taputtakaa kunnes koko bändi on poistunut lavalta!

Kommentit