Suomalainen salaliitto

Tämä jatkuva Idols-aiheen puiminen alkaa livetä naurettavuuden puolelle, mutta löysin itselleni jatkoperustelut tästä viiltävän nerokkaasta analogiasta: entä jos kyseessä olisi joku urheilulaji, sanotaan nyt vaikka jääkiekko? Huominen semifinaali, jossa karsitaan neljästä pojasta kolme finalistia, on kuin MM-kisojen (puoli?)välierä, jossa taistellaan paikoista mitaliotteluihin. MM-kisojen yhteydessä saa luvan kanssa hössöttää ja panikoida oman suosikin karsiutumista - miksei sitten laulukisassa? Ja Idols-karsinta on tavallaan vielä vakavampi tilanne. Maajoukkue palaa kyllä sähläämään seuraavanakin arvokisavuonna, mutta parin lauluesityksen perusteella käsittämättömän suureksi suosikiksi noussut artistiehdokas katoaa karsiutuessaan kokonaan - ellei parhaassa tapauksessa kömmi vuosien päästä kellaritreenikämpästä oman bändin ja radiohitin kanssa. Tämän selityksen turvin tartun taas viime päivien lempiaiheeseeni eli Koop Arposeen.

Uutinen viimeisen semifinaaliviikon Eppu Normaali-teemasta nosti pienen paniikin päälle. Koop on vasta ihan äskettäin kuskannut jumalaisen äänensä Englannista isävainaansa kotimaahan. Kaksikymmentä vuotta ulkomaanelämää ruostuttaa takuulla kenen tahansa kielitaidon, ja veikkaanpa, etteivät brittiradiokanavat ihan yhtä usein veivaa Eppuja kuin suomalaiset... Koop kertookin haastattelussa, ettei ole koskaan kuunnellut tai laulanut kyseisen suomirock-legendan kappaleita. Tyyppi ei todellakaan pääse aloittamaan kilpaveljiensä kanssa samalta viivalta, vaan lähtee satasen sprinttiin kaukaa kaarteesta.

Onneksi arpaonni suosi Arposta, ja hän sai sen ainoan biisin, johon on todistettavasti joskus tutustunut. Hän lauloi nimittäin vuodesta 1985 jo studioinserteissä, joissa muut veivasivat kokoelmalevylle tulevia ensimmäisiä semifinaalilaulujaan. Oletin silloin, ja oletan edelleen, että Koop aikoi laulaa kappaleen, mutta joutui vaihtamaan viime tipassa U2:een. Oletin myös, että hätävaihto johtui siitä, ettei hänen aavistuksen ruosteinen suomenkielensä taipunut Eppujen lyriikoihin. Onneksi nyt keksin edes hieman vähemmän pelottavan teorian: jospa tuotanto manipuloi hänet vaihtamaan siksi, että tiesi Eppu-teeman olevan tulossa myöhemmin. Ja tästä on enää pieni ajatusloikka salaliittoteoriaan, jossa kappaleita ei oikeasti arvottu, vaikka niin väitetään, vaan Koop on saanut biisinsä säälistä. Ja hyvä vaan jos sai - pakkosuomiteema juuri tähän väliin vaikuttaa muuten Koopin savustamiselta pois jonkun levy-yhtiön mielestä paremman menestyjän tieltä (ei hätää, voittajasuosikki Pete jatkaa kyllä, ansaitusti - siihen ei Koopin kielimokailua tarvita). Kaukaa lähtötelineiden takaa Koop joutuu kompuroimaan tasoituksenkin kanssa.

Salaliittoa tai ei, ja kävi miten kävi - huomisyöksi pitäisi kehittää jo valmiiksi jotain leppoisaa puuhastelua, koska tuloslähetyksen jälkeen en taatusti saa unta. Pulssi alkaa nousemaan jo nyt, vaikka matsin alkuun on vielä vajaa 23 tuntia...

Kommentit